查看: 4511|回復: 46
打印 上一主題 下一主題
收起左側

IP 問題綜合討論

set router 教學

1)
開始->執行->cmd 然後確定。

2) ipconfig

1 是你的區域ip
2 是你的子路罩
3 是你的閘道ip
記下你的資料
3) 開啟你的瀏覽器,將你的Default閘道ip,倒如像我那樣192.168.11.1打入去。

4) 我在這裡先說明,不是所有路由器都可以開csserver的。

到這裡,我和你的Router 牌子和型號可能不同,那就要先查查怎樣將你的流動ip 和區域ip 連起來。
登入之後,找你的dmz ,一個一個慢慢找,一定會找到的
DMZ 的空格內打上你的區域ip.

5) 去控制台à網路連線à區域連線按右鍵à內容-à

TCP/IP (如圖) à內容

依步驟 3)得取ip位址,子路罩等等填下。確定。

6) 進階-
>設定值->再進階->網絡連線設定值 那裡按區域連線->設定值

Set TCP 記得也要set UCP 27015!
之後你就可以開cs server 了,至於怎樣開ser ,在此不提。
叫人入你的server 記得要給流動ip

Q: 不知你的流動ip 是什麼?
A : http://www.ip138.com/ 看看吧,如果這個網址無效的話,可以去yahoo google 等搜尋器打ip address查你的流動ip 位置。

Q: 怎樣固定我的ip
A: 要固定的話就要找你的網絡供應商了,固定ip 是需要費用的。

Q: 有些人說no-ip 可以固定ip ,那又怎樣固定呢?
A:
No-ip 只不過打你的流動ip 固定一個網址罷。
你可以到這個網址àhttp://www.no-ip.com/downloads.php?page=win下載No-ip DUC 程式。先註冊做http://www.no-ip.com/ 的會員

做完會員後按host redirectsàadd a host 之後打你要的hostname。如圖的是csdreams123.no-ip.org ,那你可以給這個hostname 給其他人,他們都可以通過這個hostname入你的server。不過你要先download No-ip DUC,安裝之後登入,開著它開csserver 就可以了。

By 樂古 Sarah=]

唔明下載附件,有圖文教學
如果仲係唔明,咁就學好你的電腦知識
到時可能會明白

routercsser.doc

203 KB, 閱讀權限: 10, 下載次數: 397

By 樂古 Sarah=]

回復

已開放討論
請不要開新帖討論有關問題
犯者當呃post論
回復 支持 反對

但係我2個IP原本就係一樣,
咁有咩原因令到佢開唔到場
(1星期前都仲得)
回復 支持 反對

回復 支持 反對

用左hlds黎開,
佢話個server is out of date,
姐係點-0-"
回復 支持 反對

我整晒  跟住直頭上唔到網~_~
原因為  網路連線 內容果一part

但我整完之後再睇你講既野
你好似講緊點整ser=口=???
但我個post係點樣入人地ser   
你close左post/_\

回復 支持 反對

回復 5# 的帖子

可以唔洗理

re#6
入人地server可以在find server add ip
如果add唔到,是server的問題不是你的問題 (版本不合例外)
建議使用steam,最方便入server
回復 支持 反對

原帖由 yathsing 於 13-6-2008 12:43 發表
可以唔洗理

但係唔理我又入唔到自己個SER,
人地搵到,
但人地都入唔到-0-

依家又多左個問題--
入唔到人地個SER,
但係人地又入到--,,,,
我重裝過,
但係都係咁,
搵SER,
LOAD左唔夠1秒就打回完形,
又搵唔到D SER(24小時果D都係,唔係過濾問題,我CHECK左)

依家真係雙失-,-
又ADD唔到,又開唔到-.-
回復 支持 反對

回復 8# 的帖子

回復 支持 反對

原帖由 yathsing 於 13-6-2008 12:43 發表
可以唔洗理

re#6
入人地server可以在find server add ip
如果add唔到,是server的問題不是你的問題 (版本不合例外)
建議使用steam,最方便入server

我有講架...=.="

你話add唔到係server問題  唔係我問題  版本不合都係問題

但  我d fd果個都係用我呢隻版本
我地用同一個壓縮檔 解壓 安裝
佢地入到人地ser  我比過網上面d ip佢地add
佢地都入到    而我fd開ser  我都入唔到佢果個  正常黎講
如果自己開ser 再add 自己ip  都會出現  自己個ser
我fd 開左ser  佢add到自己  出現左個ser
但係我add  唔   到= =
回復 支持 反對