樓主: wonderingbb
打印 上一主題 下一主題
收起左側

維京是不是弱國?

我把口唔係臭,我係講事實,好多識玩之人,包括你地個揚揚,都覺得維京唔弱,而成日話維京弱d人,好多都係中手以下個實力,如果無咩實力,唔只維京好多文明都好弱
回復 支持 反對

維京, 1V1 唔講 根本除左哥衛可以1V1贏到之外
其他都要以量取勝

4V4, 更顯其無能
除左100殺有眼加上多2箭防對弓兵比較有優勢, 依然都係好肉

村戰, 強弓但弱馬, 但係馬少2箭防已經係致命傷

VK絕對唔係勁, 未至於算弱國? 我唔認同
咁弱國會係邊幾/邊一國? 其他弱勢文明每每都有自己既優勢同特色, 咁VK優勢同特色在那?
冇論你點將VK係一個4V4團體入面定係任何一個位置,
1V1 肉盾 搵食殺敵 打堡 儲人海, 每一項比VK出色既文明總有一兩項
至於快帝100殺開眼, 我相信丫茲 塞特都比VK做得更加好

同埋好老實,
如果你地惡人圍內4V4, 問心敢唔敢講4維VS4隨機有得打?
打番兩三局4維VS4隨機出黎, 我相信就算55波都好
都已經勝過你地千言萬語喇
仲駛咩係度講咁多為個被人抽秤既SAVE辯護

不過最後, VK需唔需要再改強呢個問題, 我就覺得冇咁既需要
畢竟點加都好, 總要有文明墊底
而且唔見得50殺上帝或者一開始就帝會使得兵堡平衡
況且有D咁弱既文明, 先有比咁多位高手們SHOW OFF既空間架嘛
回復 支持 反對

就算我地惡人自已打左一場四維對其惡人隨機,我覺得都係無意義囉
因為就算維京贏,你地一樣可以話係其他惡人唔勁,所以先會輸
我指出黎維京個實力度,係就我地本身團戰個結果講出黎只係因為你末試過八個識玩之人同場
所以你唔了解點解我咁講
而我本身強調維京唔係弱國,但係我從來都無話過佢勁,維京一百隻就升帝,其實係快過其他步兵國幾分鐘
當然你都可以覺得幾分鐘可能無咩用但我本身覺得,如果再改勁維京,只會對其他交明更加唔公平
我見過好多人有d意見都係我接受唔到,特別係降低殺數同一開始比個加快回血佢,維京一路都係一路中性文明你要用維京同蔡以特比,我可以接受,而蔡以特係有一個出兵快優點,不過維京都有一個殺殺數優點,早就平衡左,無咩好講
上面有我地兩場存檔
我可以咁講,如果當時我地唔係用三維,係用三個條頓,我覺得打落去係會書
而點解我地維京打落唔洗輸,主要係因早帝個關係
回復 支持 反對

另外樓上位朋友,我覺得你個睇法呢唔好左右不定,你係覺得佢弱你就話佢弱,你係覺得佢唔弱,你就話佢唔弱
唔好一時一樣,因為我睇完都唔知點回你
VK絕對唔係勁, 未至於算弱國? 我唔認同<--你指出維京唔弱
況且有D咁弱既文明, 先有比咁多位高手們SHOW OFF既空間架嘛<---又指出維京好弱
本身你自、已個睇法都變下變下,點同人討論?
回復 支持 反對

其實一句到尾,,支持維京GE,,
佢地GE論點由此到終都係用緊技術呢個觀點黎撐場,,
(維京是不是弱國?)
呢個問題,,樓主以技術決定一切黎支持佢個觀點,,
,,但從維京文明本質上黎講,,
佢無可否認係弱國,,
我好贊同樓上面果位人兄講GE,,
你地試下係惡人圍內3個維VS4個隨機,,
當技術平等, 其他一切無變GE時候,維京文明弱GE本質就會出番黎,
當然維京是不是弱國,,不可能單從文明來說,,仲有好多因素決定
,,因為我地玩緊GE係兵堡,,
5係玩單挑,,係玩圍毆,,玩技術,,玩配合,
你一個維京走去單挑人地4個,,俾人4個毆打你一個,,
咩文明都死LA,,
所以總結而論,,係兵堡呢個圍毆GE偉大劇情入面,,
無最弱GE文明,,只有最弱,,最29,,最傻仔GE玩家,,
我地係知識分子呀MA,,而家呢個世代仲玩單挑,
所謂GE英雄其實係最早死果批,,,
大家都係聰明人,,圍毆係最實際,,最efficienct,同effective ge方法,,
回復 支持 反對

我講維京唔弱個結論係出於我地本身團戰,維京個實用度不過係你地一路都唔信咁解
回復 支持 反對

而惡人本身個個都有咁上下實力,如果要3v4其實無咩可能
但如果係、四維打隨機,絕對有得打
回復 支持 反對

首先,,,點解,,咁多人覺得維京廢?
佢地5係單單因為5理性咁樣否定,,
佢地係用落之後,,,先所以先覺得佢廢,,
點解佢地5會覺得其他文明更廢呢??,,
由此到終,,維京無論係文明本質,,上手程度,,實用度,,
相比係其他文明,,都要有強GE大技術配合,先會用得5弱,
不是嗎?,,
你又覺得,,樂古,,呢個大家族,,又有幾多個人可以用維用得好好?
回復 支持 反對

我想問下你,你試過八個都識玩同場,而又有維京末?
回復 支持 反對

就算我地惡人自已打左一場四維對其惡人隨機,我覺得都係無意義囉
因為就算維京贏,你地一樣可以話係其他惡人唔勁,所以先會輸
roymen135 發表於 30-4-2011 10:12

唔試你又點知人地點諗呀,除非你真係有心叫人唔好出盡力姐,實力勁唔勁大家有眼睇唔好當人傻
你地次次都放d維京打新手save,人地緊係以為你地高手show off
不如你save左一場先講啦
team2最好唔好有哥德,匈奴同不列顛
回復 支持 反對